Var det värt det ?

FLEX
AUG 2016
 
sammanfattning av texten från Greg Merritt med "lite krydda från Gymkulturredaktionen"
Artikel – Is it worth it ?
Denna artikel handlar om de största bodybuilderna genom tiderna och vad deras satsning har kostat dem.

Ronnie Coleman Mr Olympia 8 ggr – har en ”gymsjukjournal” enligt följande:
·         December 2007 komprimerad disk mellan L4-L5(L=lumbaldisk/red.anm.)
·         Juli 2011 komprimerad disk mellan L3-L4
·         December 2011 steloperation av C4-C5-C6(C=cervikal-/nackkota/red.anm.)
·         Juli 2014 höftplastik(höftprotes/red.anm.)vänster ben
·         Augusti 2014 höftplastik höger ben
·         Juli 2015 steloperation av L3-L4
·         Februari 2016 ny steloperation av L3-L4
Man frågar Ronnie om han tyckte det var värt allt satsandet på byggarkarriären:ingen tvekan, jag hade satsat ännu hårdare om jag fick börja om igen.Ronnie var från början en framgångsrik styrkelyftare innan bodybuilding karriären tog över.Det bör ha varit bodybuildern som har tränat på de tyngsta vikterna.Han är lite besviken på att han inte tog chansen när hade den att lyfta 363 kg i fyra reps istället för ett.Det var bara en fråga om mental inställning enligt honom.Han beskrivs som mannen med för stora muskler för sitt skelett.

Dorian Yates Mr Olympia 6 ggr – har en ”gymsjukjournal” enligt följande:
·         Mars 1994 ledbandsskada vänster skuldra
·         April 1994 lårskada/muskelbristning vänster ben
·         Juli 1994 bicepsskada/muskelbristning höger arm
·         Juli 1997 lårskada/muskelbristning höger ben
·         Sep 1997 tricepsskada/muskelbristning vänster arm
·         Aug 1997 magmuskelskada/muskelbristning,stor dos antiinflammatorisk medicin tros vara en indirekt orsak till denna skada
Dorian Yates skiljde sig från mängden genom att träna enligt HIT-metoden(high intenisty training).Han räknas som den byggare som kunde plåga sin bäst med denna kropp.Låga vikter och en ocean med repetitioner.Yates säger att hur ska Du kunna veta Dina gränser om Du inte överträffar dem hela tiden.Ett av hans bästa lyft i träningslokalen var nog 337 kg x 8 reps lutande bänkpress(vilken lutning framgår inte i texten men jag antar att det var 30grader/red.anm.).Yates försökte läka sina skador efter 1997 för att ha ambitionen att komma tillbaka igen till Mr Olympia,men det lyckades inte(så potentialen fanns inom honom men rörelse-o.stödjeorganen ville inte/red.anm.).

Arnold Schwarzenegger Mr Olympia 7 ggr – har en ”gymsjukjournal” enligt följande:
·         2003 skulderoperation,rotatorcuff
·         2012 skulderoperation,rotatorcuff
 
1997 gjordes en klaffoperation pga av en ärftlig defekt(red.anm
2002 höftplastik som en orsak gm en skidoycka/red.anm
 
 
Egentligen kan man inte räkna hans skador direkt som orsakade av hans byggarkarriär med tanke på att hans sista stora satsning var 1980/red.anm.
Arnold startade sin kraftsportkarriär med att tävla i tyngdlyftning.Vid 21 års ålder marklyfte han 320 kg,vilket visade vilken lyftkapacitet han hade i sig.Bodybuildingen var nog tacksam för hans insats där han var som The Beatles,revolutionerande och skapade fram en ny dimension i genre/red.anm.
 
Lee Haney Mr Olympia 8 ggr – har ingen ”gymsjukjournal”
 
Inga skador där inte hos denna man pga bodybuilding satsningen.
”jag har aldrig blivit skadad-inga bristningar,inga sträckningar,inga led- eller ledbandsskador” så sa Haney 1993,två år efter att han hade lagt av storsatsningen.Han förklara sin skadefria karriär genom att säga ”stimulera istället för att förinta”.”Man måste lyssna på kroppen och överraska kroppen med varierande träning och ge den behövlig vila” sa han vidare.Haney använde inte så många reps i övningarna som de flesta gjorde.Antagligen skulle han ha varit mycket grövre i sin kropp.Han tränade t.ex. aldrig marklyft vilket kan ha räddat hans rygg jämfört med Coleman.
 
Phil Heath Mr Olympia 5 ggr – har ingen ”gymsjukjournal” så här långt
 
Siktar på sin 6:e titel 2016
Vid frågan om Colemans skador var värt 8 Mr Olympia ,svarar han nej på.