Så tränar Du smart på utegymmet

sammanfattning av texten från Abbe Benaouda med "lite krydda från Gymkulturredaktionen"

BODY JULI 2016
 
Så tränar Du smart på utegymmet
Idag är utegymmen fler och betydligt mer utvecklade än för några år sen(Malmö startade 1968 sitt första utegym i bokskogen,Skabersjö,kan ha varit Sveriges första/red.anm.).Ville man träna på ett utegym tidigare fick man först hitta ett elljusspår och springa någon kilometer eller så tills man tills slut hittade utegymmet.Redskapsutbudet var inte heller så stort då.Man fick på sin höjd nöja sig med stationer för situps,stocklyft och chins(se Malmös/red.anm.) . Nu är de flesta utegymmen utrustade med mycket och mer som redskap för marklyft,bänkpress,mimiltärpress,knäböj,armgång,spänsthopp och en hel del annat.Att utföra ett effektivt träningsupplägg för hela kroppen på ett utomhusgym  är idag fullt möjligt.Med rätt kunskap och en kreativ fantasi kan man skapa en hel del övningar som utmanar styrka,rörlighet,koordination och balans.

Artikeln utvecklar sedan angående vilken typ av träning som kan passa bäst?
Det man behöver göra klar för sig är vad man vill åstadkomma med sin träning på ett utomhusgym.Man bör ha med sig att rörelsebanorna i många av redskapen är låsta och att motståndet är konstant.Att träna för maxstyrka eller maximal muskeltillväxt är svårt då denna typen av träning kräver att man i regel jobbar med mer motstånd på olika sätt samt i vissa fall även belastar olika och i annorlunda ledvinklar.Intervallträning däremot är betydligt mer passande här,intervallträningens syfte är att optimera snabbhet,styrka och uthållighet,där intensiteten bör varvas mellan hög och låg och det finns en mängd olika former av intervallträning.Ett träningsupplägg som passar ypperligt att utföra på utegym och som går hand i hand med intervallträning är HIT(högintensiv träning) som utmanar både kondition och styrka.Intervallerna i HIT kan variera.Allt beror på Din fysiska samt vilka utvecklingsområden Du vill utmana.A.B. rekommenderar att Du prioriterar att utföra basövningar där Du primärt arbetar med de stora muskelgrupperna i Ditt HIT-pass.De mindre muskelgrupperna kommer också att aktiveras i dessa övningar,vilket gör att upplägget utmanar hela kroppen.Tänk på att denna träningsform ställer höga krav på Din kropp och Du bör därför  vara fullt frisk innan Du ger Dig på någon form av intervallträning.Se även till att Du är rätt klädd.Solen skiner inte alltid när man väljer att ta sig ett pass på ett utomhusgym.Greppförmågan påverkars,underlaget blött och lerigt mm.Skadrisken ökar med sämre väder.

Sedan kommer man till övningsval där författaren rekommenderar komplexa övningar.Det innebär att Du arbetar med mer än en muskelgrupp i taget.Du kan själv välja att utföra övningarna var för sig eller kombinera dem i ett HIT- upplägg.Innan Du väljer att slänga in en övning i ett HIT-upplägg rekommenderar A.B. att Du först bör säkerställa att Du har en god teknik i aktuell övning.Då intensiteten är hög kan trötteten komma snabbt,vilket resulterar i att man lättare tappar fokus,och en redan från början bristfällig teknik kan bli  riktigt dålig under dessa förutsättningar.Vill Du utöka möjligheterna till en ännu mer varierad träning på utegymmet så rekommenderar författaren att Du tar med Dig gummiband,TRX-band eller annat.
Programupplägget som sedan följer är upplagt så att de liknar de som Du annars skulle kunna träna på ett inomhus gym.