Träna med lätta vikter

AKTIV TRÄNING 2016 JULI

artikel - träna med lätta vikter
sammanfattning av texten från Brian Henneberg med "lite krydda från Gymkulturredaktionen"
Du kan få större muskler även om Du tränar med lätta vikter.Enligt artikelförfattaren så har experterna förkastat den gamla sanningen om att det bara är tunga vikter som gäller.Nu sägs det att man kan få lika bra resultat med lätta vikter(i boken Total Recall om Arnold ja Du vet så nämner han det där också/red.anm.).De senast åren har det presenterats massor forskningsrön som visar att man inte nödvändigtvis behöver använda stora tunga vikter för att få större muskler(Mr Olympia Sergio Oliva körde "halvmaraton"med halva bänkpress och lätta vikter för att få bästa möjliga bröstskulptur/red.anm.)I en ny studie har några erkända amerikanska forskare tittat på hur träning med lätt vikter påverkar vältränade män.Oftast studier på otränade annars som inte visar verkligheten på sikt.Men denna studie med vältränade män överbevisade att det gav resultat,ökad muskelmassa även hos dem.Forskningstudien delade upp männen i två grupper.En grupp tränade med lätta vikter där de gjorde 25-35 repetitioner per set medan den andra gruppen tränade med tunga vikter och 8-12 reps per set.Studien pågick i åtta veckor med tre pass i veckan.Man mätte sedan deltagarnas biceps,triceps och lår.De fick samma resultat i båda grupperna där man hade ökat i muskelmassa med 5-8 procent i överarmar och 9 procent i lår.I studien visade det sig att de deltagare som tränade med lätta vikter,t.ex. klarade att lyfta tre gånger den volym som de som använde tunga vikter lyfte.I artikeln som skrivits av Brian gör han klokt i att nämna en mycket viktig detalj."När Du tränar med lätta vikter är det viktigt att träna till utmattning".vidare nämns det att träning med lätta vikter faktiskt kan kännas betydligt jobbigare än förväntat i början:mjölksyran kommer att göra sig påmind(ju mer Du tränar denna typ av träning desto mer förgrenas blodkärlen genom de minsta kärlen,kapillärerna/red.anm.).Sedan räcker det inte bara att träna lätt utan Du bör i längden mixa med lätt och tung träning(men Du har då fått ett bra kapillärträd genom den lätta träningen som ökar uthålligheten/red.anm.).Artikeln avslutas med ett förslag på träningsprogram om åtta övningar,fri vikter och maskinövningar blandat.Gymkulturredaktionen tycker denna artikel visar en sida av styrketräning som många "icke tävlande byggare" känner till och andra intresserade.